Home » Voorbereiding » Motivatie

Wat is úw motivatie om de Vierdaagse te lopen?

Bedenk van tevoren goed wat uw werkelijke motivatie is om mee te doen aan de Vierdaagse. Dit is van belang bij de moeilijke momenten. Iedere loper maakt momenten mee waarin de gedachte om te stoppen de overhand krijgt. Op dit soort momenten kan het denken aan uw oorspronkelijke motivatie u door een dip helpen. Motivatie kan verschillende vormen hebben.

Intrinsieke motivatie

Dat wil zeggen dat u zelf uw grenzen wilt verleggen. U bent zelfstandig en trekt zich weinig aan van anderen. Uw motivatie haalt u de wil om uzelf te verbeteren.

Extrinsieke motivatie

Dat wil zeggen dat u zich vergelijkt met anderen. U wilt niet voor anderen onderdoen, of u wilt gewoon beter zijn dan een ander. U haalt uw motivatie uit het vergelijken van uw prestatie met die van anderen. Een compliment motiveert u om door te gaan.

Sociale motivatie

Uw motivatie is gericht op het samen dingen doen. Het maakt niet zoveel uit, zolang het maar samen is. Als u tijdens het lopen het gevoel krijgt dat u alleen bent, zakt de motivatie. U haalt uw motivatie uit het elkaar steunen en helpen.

Tussendoelen stellen

Een manier om uw motivatie te beïnvloeden is het stellen van doelen. De Vierdaagse als een geheel beschouwen, werkt demotiverend. Het is en blijft een zware klus die de nodige voorbereiding vereist. Begin gewoon bij het volbrengen van de dag van Elst. Verdeel de Vierdaagse in hapklare en overzichtelijke brokken. Een veelgehoorde kreet op de dag van Wijchen is: "Na deze dag zijn we op de helft!". Op de vierde dag bijvoorbeeld, vallen relatief minder mensen uit, omdat de motivatie hoog blijft nadat er al drie dagen succesvol zijn afgerond. Dit maakt extra krachten los.

Het is ook goed om tijdens een wandeldag tussendoelen te stellen, bijvoorbeeld naar rustposten, plekken waar familie zit, markante plekken onderweg. Dit voorkomt dat u constant op de kaart kijkt met de gedachte: hoe lang moet ik nog? Of hoeveel kilometer is het nog? Deze gedachten maken de gevoelens van pijn en vermoeidheid alleen maar groter.

Vier dagen met tienduizenden wandelaars

De Vierdaagse loopt u niet alleen. Andere wandelaars kunnen u door een dip helpen door u aan te moedigen of een praatje te maken. Ook door samen te zingen, bent u zo weer vijf kilometer verder. Het enthousiaste publiek zorgt met muziek en vermaak voor de nodige afleiding.

Voor veel mensen werkt het samen wandelen en het plezier van het publiek positief voor de motivatie. Echter... niet iedere wandelaar is hetzelfde. Wees uzelf bewust van uw voorkeuren en heb niet te snel kritiek op uw medewandelaar. Irritatie is slecht voor uw motivatie. Houd rekening met elkaar. Dat zorgt voor een goede sfeer.